Comparteix aquesta entrada

Autoconcepte i autoestima

L’autoconcepte és el conjunt de pensaments i percepcions que tenim de nosaltres mateixos. Hi ha un autoconcepte personal, que és el que tenim de nosaltres mateixos, i un autoconcepte social que és el que creiem que els demés tenen de nosaltres.

L’autoestima, d’altra banda, és el grau d’acceptació, respecte i valoració que fem de nosaltres mateixos en funció de l’autoconcepte.

Cal que treballem per tenir una autoestima ajustada ja que un desajustament a la baixa ens pot conduir a una vida per sota de les nostres possibilitats i en canvi, un desajustament a l’alça acaba en una vida plena de projectes frustrats i de conflictes provocats per la pròpia arrogància.

El conjunt de les valoracions ens ajudarà a formar la pròpia autoestima global.

Si tenim una autoestima estable, donarem a les autovaloracions un significat puntual; els alts i baixos de la vida quotidiana no es convertiran en alts i baixos en la pròpia autoestima.

Per contra, amb una autoestima inestable els èxits o fracassos concrets ens afectaran sensiblement. Cada apreciació, positiva o negativa, serà interpretada com a tal i farà oscil·lar la pròpia  autoestima segons el moment que estiguem vivint.

Aprenem a conèixer-nos !

En petit grup (mínim 3 persones) feu cadascú una llista dels cinc principals defectes i les cinc principals virtuts. Barregeu les llistes i aneu llegint-les en veu alta, Individualment haureu de decidir si canviaríeu la vostra llista  per una altra del grup. Expliqueu la decisió a la resta del grup tot justificant la resposta.

A modus de reflexió, tingueu present:

-Ningú és perfecte, tothom té àrees per millorar.

-Els nostres defectes i virtuts són molt semblants als de les altres persones.

-El que per nosaltres és un defecte, per un altre pot ser una virtut.

-Els nostres defectes i virtuts no ho són per sí mateixos. Ho són per la intensitat com es manifesten.

BIBLIOGRAFIA

Benson, Bernard. El camí de la felicitat,1988.

Miceli,Maria. La autoestima.2000

Bardera, Toni, Curs Autoestima Saludable. Octubre 2017

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Viatjar millora el benestar

Són moltes les raons per recomanar qualsevol viatge, des d’una petita escapada prop de casa fins a destinacions llunyanes. La sensació de benestar que proporciona