L’assertivitat és una part de les habilitats socials que reuneix les conductes i pensaments que ens permeten defensar els drets de cadascú sense agredir ni ser agredit.
Es pot definir com una manera d’entendre la vida, una actitud d’autoafirmació i defensa dels nostres drets personals, permet l’expressió dels nostres sentiments, preferències, necessitats i opinions de forma adequada respectant alhora els altres.
- Andrew Salter (1949)1 va definir l’assertivitat com un tret de personalitat i va pensar que algunes persones la tenien i d’altres no.
- Anys després Wolpe (1958)2 i Lazarus (1966)3 la van definir com “l’expressió dels drets i sentiments personals”, i trobaren que quasi tothom podia ser assertiu en algunes situacions i absolutament ineficaç en d’altres.
L’ assertivitat te a veure amb el grau de maduresa de cada individu, així com amb factors emocionals i intrínsecs de la personalitat. Les persones amb una alta autoestima tendeixen a desenvolupar un major grau d’assertivitat.
Estem parlant d’assolir el que un vol a qualsevol cost?, de controlar o manipular als altres? Rotundament NO, ni molt menys, estem parlant de respectar-nos a nosaltres mateixos i als altres.
L’assertivitat ens ajuda a ser nosaltres mateixos, a millorar la comunicació interpersonal fent-la directa, honesta i apropiada. Es basa en dos pilars:
- l’autoafirmació
- l’expressió assossegada i respectuosa dels sentiments
positius i negatius
L’ansietat bloqueja l’assertivitat.
Revisem alguns punts que ens ajudaran a millorar la nostra assertivitat:
- Fomentar la seguretat personal: expressar el que un sent des del “jo”
- Practicar l’escolta activa: Escoltar de veritat implica una atenció sincera
- Empatitzar amb les emocions dels altres : comprensió
- Eliminar relacions tòxiques: treballar la Intel·ligència emocional
- Identificar les pròpies mancances: mantenir-se en constant superació
- Manejar el llenguatge no verbal: coherència amb el que dic, penso i expresso
- Adquirir una bona gestió de les emocions :
- comuniques de forma positiva?
- Davant situacions conflictives. aportes un missatge constructiu?
L’assertivitat es pot aprendre, per tant es pot ensenyar. …
Ivonne Navales
Psicòloga
Grup Difusió. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona
Referències:
1- Salter, Andrew (1941). “Three techniques of autohypnosis”. Journal of General Psychology. 24 (2): 423–438. doi:10.1080/00221309.1941.10544386.
2- Wolpe, J.: La práctica de la terapia de conducta. México: Trillas, 1977.
3- Lazarus, A. A. (1983). Terapia multimodal. Ippem, Buenos Aires
4- Vicente E. Caballo, “Assertivity: Definitions and dimensions”.Pages 51-62 | Published online: 29 Apr 2014.https://doi.org/10.1080/02109395.1983.10821343
5.- Warren, N. J. y Gilner, F. H.: Measurement of positive assertive behaviors: The behavioral test of tenderness expression. Behavior Therapy, 1978, 9, 178–184