Constantment se’ns presenten reptes en la nostra vida. Aquests poden ser canvis o crisis importants, com un divorci o el naixament d’un fill; però, sovint, són situacions més quotidianes que experimentem en el nostre dia a dia. És en aquests moments on l’activació dels recursos personals juga un paper fonamental, otorgant-nos la sensació de capacitat per a afrontar aquests reptes.
Què t’està suposant un repte ara mateix?
És important reconèixer què és el que t’està robant l’energia per a poder aplicar els recursos més adients.
Es tracta d’una situació específica? Són tasques quotidianes concretes? És una preocupació determinada? Són els pensaments repetitius? Potser no identifiques res en concret però, et sents irritable o esgotat?Reconèixer i familiaritzar-nos amb aquestes situacions, pensaments o sensacions ens pot ajudar a reaccionar de forma ràpida i determinada.
Recursos interns i externs
Intenta reflexionar sobre què fàs quan et sents abrumat/ada. Per exemple, quan se’t presenta un esdeveniment important i no sents la seguretat de poder assolir-lo amb èxit; com per exemple, un examen o una entrevista laboral important.
Quan busquem recolzament, o ho fem des de fora (recursos externs) o tractem d’enfortir-nos des de dins (recursos interns). Per exemple, els recursos externs poden ser amics amb els qui podem parlar o que ens poden motivar.
Els recursos interns són pensaments i sentiments que emprem per sentir coratge. També poden ser records i suposicions positives sobre qui som i què podem i sabem fer.
Activa recursos amb la teva llista de recursos
Segurament que intuitivament ja tens una idea dels recursos de què disposes en la teva vida. Per visualitzar-los de forma més concreta, pots agafar un llapis i un paper o fer un llistat al teu telèfon sobre tot allò que t’aporta força.
És millor dividir el llistat en recursos interns (que provenen de dins) i recursos externs (que provenen de fora). Algunes de les preguntes que et poden ajudar a fer aquest llistat són:
• Recursos externs. Quan no et sents bé o tens un repte important a assolir, a qui contactes? A quins llocs t’agrada anar? Quins llibres, pel.lícules o música t’ajuden?. També pots anotar noves idees que et poden servir com a recurs.
• Recursos interns. Quins pensaments et donen força? Quins records? Què has assolit a la teva vida fins ara? De quina crisi has sortit enfortit/da? Quins aprenentatges has fet en altres experiències? Quines habilitats tens?. Encara que et sembli que alguns d’ells no tenen importància, anota-ho tot.
Activació de recursos a través d’”enfortidors” quotidians
Potser, només utilitzes certs recursos davant de situacions d’emergència o de reptes molt importants. Existeixen altres tipus de recursos que seria convenient que introduissis a la teva vida de forma diària. Aquests poden prevenir l’esgotament, el malestar i l’ansietat. A aquest tipus de recursos els podem denominar “enfortidors”.
Els enfortidors són activitats que creen o milloren el teu benestar i et donen energia. També poden ser moments molt breus, com per exemple, sentir el sol a la teva cara durant un parell de minuts, esmorzar amb tranquil.litat o un bany calent.
Intenta relitzar una tercera categoria dins del teu llistat de recursos amb els teus “enfortidors” diaris.
Pregunta’t:
De què gaudeixo? Amb qui m’agrada passar temps? Quins aliments em provoquen benestar?. Alguns exemple podrien ser sortir a còrrer o gaudir d’un deliciós café a la tarda. Anota les teves respostes.
Alexandra Glink
Psicòloga
Grup Difusió i TIC. Grup de Professionals per a la promoció de la salut a Girona
BIBLIOGRAFIA
Skinner, E., Zimmer-Gembeck, M. (2016). Encyclopedia of Mental Health (Second Edition).
Folkman, S., i Moskowitz, J. T. (2000). Positive Affect and the Other Side of Coping. American Psychologist, 55(6), 647-654.
Sanjuán, P., y Ávila, M. (2016). Afrontamiento y motivación como predictores del bienestar subjetivo y psicológico. Revista de psicopatología y psicología clínica, 21(1), 1-10.
Roth, S., y Cohen, L. (1986). Approach, Avoidance and coping with stress. American Psychologist, 41(7), 813-819.
Gantiva, C., Luna, A., Dávila, A., y Salgado, M. Estrategias de afrontamiento en personas con ansiedad. Psychología: avances de la disciplina, 4(1), 63-70.
Lazarus, R., y Folkman, S. (1986). Estrés y procesos cognitivos. Barcelona: Martínez Roca.