Comparteix aquesta entrada

Beneficis de llegir

Beneficis de llegir

Actualment ens trobem que als infants i als adolescents els costa molt llegir. Estan rodejats d’estímuls que els criden molt l’atenció: la televisió, el mòbil, les consoles de videojocs. Sovint la lectura no és una de les seves prioritats.

Hi ha molts estudis que expliquen que la lectura és essencial per estimular el cervell i afavorir el creixement integral dels infants.

Al llibre “Aprender, recordar y olvidar”, el neuròleg i catedràtic de Psicobiologia a l’Institut de Neurociència de la Universitat Autònom de Barcelona Ignacio Morgado ens ajuda a aprofundir en els processos que s’activen en el nostre cervell.

En Morgado diu que la lectura activa gairebé totes les regions cerebrals i quan defineix la memòria, ho fa amb aquesta metàfora: “…com els canals que forma l’aigua de la pluja en els camins: Com més plou, més s’aprofundeixen i estabilitzen. En les persones i animals l’experiència és com la pluja, ja que és ella la que marca al cervell els canals neuronals per on circulen els records”.

Els estímuls de les pantalles ha multiplicat el seu poder durant aquesta pandèmia. Però alhora aquesta pandèmia ens ha recordat que tenint que reconnectar amb nosaltres mateixos i buscar maneres d’evasió i distracció. Els llibres tenen aquest poder.

El vicedegà segon del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Jaume L. Celma explica que en l’hàbit de la lectura s’hi identifiquen sis beneficis psicològics:

  • Ajuda a relaxar-nos ( desconnectar i fer que el focus d’atenció deixi d’estar sobre el que ens preocupa)
  • A retardar el desgast cognitiu
  • A empatitzar (com ara amb les vivències dels sanitaris durant el confinament)
  • Té un rol de ritual (ja que el fet de llegir abans d’anar a dormir facilita agafar el son)
  • Ajuda a dominar el llenguatge, a incorporar expressions que d’una altra manera potser no coneixeríem
  • Ens permet aprendre ràpidament i memoritzar.

Llegir és el mètode d’entreteniment més antic i popular, no s’ha de prendre com una activitat seriosa sinó com un exercici de relaxació del cos i de la ment. Quan llegint ens allunyen de les preocupacions diàries, no cal tenir un nivell intel·lectual alt, hi ha infinitat de textos per adaptar-se a tots els gustos.

L’industria del llibre és molt àmplia, podem trobar des d’obres més lúdiques com de J.K Rowling a novel·les de Stephen King.

Els llibres són actualment accessibles a tothom, es poden aconseguir a biblioteques públiques  o inclús hi ha entitats on es fan intercanvi de llibres com a :  https://www.llibreviu.org/

Actualment no cal desplaçar-se a cap lloc per viure milers d’emocions intenses, tal i com deia Emily Dickinson : “Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre”. 

Rosa Maria Parreño Ariza
Infermera.
Grup COIGI. Grup de Professionals per a la Promoció de la Salut a Girona.

BIBLIOGRAFIA:

“ Aprender, recordar y olvidar: Claves cerebrales de la memoria y la educación” (Ariel) Ignacio Morgado

https://www.ara.cat/estils/llegir-estiu-sant-jordi_1_1094913.html

Altres articles

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la

Escriptura
Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

I ara, sobre què escriuré? L’escriptura i la salut

Aquesta és la pregunta que em vaig fer en responsabilitzar-me d’escriure aquest text. Però la pregunta es va contestar sola: “Escriuré sobre l’escriptura i la