Comparteix aquesta entrada

Viatjar millora el benestar

Són moltes les raons per recomanar qualsevol viatge, des d’una petita escapada prop de casa fins a destinacions llunyanes. La sensació de benestar que proporciona va més enllà del propi viatge valorant des de la preparació i organització fins als records de l’experiència viscuda.

Sens dubte, aquestes en són algunes:

  1. Redueix l’estrès i l’ansietat: ens enfoquem en viure el present, canviem de rutines.
  2. Estimula l’activitat cerebral: potencia la capacitat d’adaptació, la creativitat i la resolució de problemes al sortir de la zona de confort. Un estudi de la Universitat del Sur de Califòrnia conclou que aquestes experiències afecten directament el sistema límbic (involucrat en el control de les emocions, la memòria, les motivacions, la iniciativa, la supervivència del individu i l’aprenentatge).
  3. Augmenta les habilitats comunicatives i socials: si es viatja sol permet posar distància amb persones del nostre entorn i renovar l’apreciació per elles. Si es viatja en grup es poden crear nous vincles pel fet de passar temps de qualitat de manera diferent del nostre dia a dia.
  4. Obre la ment i amplia horitzons: millora els perjudicis i estereotips, el respecte i la flexibilitat sobre la diversitat d’altres comunitats.
  5. Afavoreix l’autoconeixement: pot ajudar a prendre perspectiva sobre la nostra vida. També pot aportar un nou enfocament vital, descobrir coses que no sabem que ens poden agradar.
  6. Ens fa més feliços: es segreguen endorfines i serotonina, hormones de la felicitat, millorant l’ànim i l’autoestima.
  7. Allunya de la por i les inseguretats: exposar-nos a les pors és la millor manera de superar-les.
  8. Permet relativitzar, ajuda a replantejar prioritats.
  9. Afavoreix l’empatia: comprendre cultures amb sistemes de valors diferents.
  10. Aprenentatge continu: potencia habilitats i capacitats que tenim latents, desenvolupa la visió de les coses.

Actualment són moltes les organitzacions i entitats que inclouen sortides culturals, d’intercanvi d’experiències amb altres grups, de diverses temàtiques, per a totes les edats, amb diferents graus de discapacitat, sols o en grup amb altres viatgers desconeguts… només cal proposar-s’ho!.

Anna González Bachs
Metgessa
Grup Difusió. Grup de Professionals per la Promoció de la Salut a Girona

Bibliografia:
– Les ulleres de la felicitat. Ed Rosa dels Vents. Rafael Santandreu.
– Los 11 beneficios psicológicos de viatjar. Psicología y Mente. Xavier Molina.
– Blog: Viaja, Vive, Vincci.

Altres articles

Promoció de la salut
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Viatjar millora el benestar

Són moltes les raons per recomanar qualsevol viatge, des d’una petita escapada prop de casa fins a destinacions llunyanes. La sensació de benestar que proporciona