Comparteix aquesta entrada

Residències Pet-friendly

Les persones grans que viuen en residències pateixen alguns problemes socials i de salut, ja que a vegades no se senten estimades, els costa comunicar-se amb altres persones i acaben tenint una sensació de soledat, aïllament i poca estimulació mental.

Diversos estudis en els últims 30 anys han demostrat que la presència d’una mascota pot ser beneficiosa, en molts sentits, tant per aquelles persones grans que viuen en residència com per les que viuen soles.

A Barcelona hi ha una de les residències pioneres en permetre que les mascotes acompanyin els seus propietaris, no cobren cap suplement addicional sempre i quan es compleixin uns requisits (animal identificat amb xip, amb les vacunes corresponents, no poden entrar a la cuina i al menjador…). Les propietàries de la residència són dues germanes apassionades dels animals. És un centre de règim obert, tant residents com familiars poden entrar i sortir lliurement, sols o supervisats.

Les mascotes contribueixen a que la soledat no s’apoderi de les persones grans, optimitzant la seva salut mental i física.

Els beneficis que aporten aquests animals als seus amos són:

  • Eviten el sentiment de soledat. La persona se sent més segura de si mateixa i més protegida. Pot ajudar a evitar estats com la depressió, ja que la seva companyia estimula el contacte físic i la comunicació. El contacte físic és una de les coses que la gent gran troba més a faltar.
  • Alleuja la depressió. Les persones deprimides, al tenir un vincle amb la mascota, té un motiu per aixecar-se del llit. Sap que
  • li ha de donar de menjar, passejar-lo en el cas d’un gos. Poden parlar amb les seves mascotes.
  • Augmenten el sentiment de felicitat. Les persones després de compatir una estona de jocs amb la mascota, experimenten un augment de oxitocina, s’estimula la producció de serotonina i dopamina, alhora que el cortisol disminueix. Totes aquestes hormones ajuden a disminuir els nivells d’estrès.
  • Augmenten el sentit de la responsabilitat. Les persones grans passen de ser persones actives amb feina, tenir una família a qui cuidar i una vida social que mantenir, a viure una vida de sedentarisme i inactivitat, que en moltes ocasions els fan sentir inútils.Tenir un animal els fa sentir que tenen encara un compromís i un paper important. Ens fan responsables de la seva cura, ens ensenyen a plantejar prioritats.
  • Facilitador social. Al sortir a passejar amb la mascota, és una bona excusa per poder parlar amb la gent, que o bé s’acosten a tocar el gos, o per parlar sobre anècdotes o cura de les mascotes.
  • Reforcen l’autoestima. Els propietaris de mascotes tenen una major autoestima, segons científics de les universitats de Miami i Saint Louis.

S’han realitzat diferents estudis científics, que han confirmat que a més de la reducció de la depressió, reducció de la sensació de soledat i reducció de l’estrès, també han constatat una reducció de l’ús de medicaments, una reducció de la pressió arterial i un augment de la gana.

Al cap i a la fi, els animals ens demostren el seu afecte sense importar la nostra edat, físic, salut mental o personalitat. Ens accepten tal i com som sense jutjar-nos.

“Aquest matí he vist la meva veïna parlant amb el seu gos. Era obvi que ella creia que el seu gos l’entenia…  Vaig a arribar a casa i li vaig explicar al meu gat. Hem rigut molt!”

Empar Mallol
Veterinària
Professionals per la Promoció de la Salut

Bibliografia:
https://www.srperro.com/blog_perro/residencia-barcelona-la-residencia-de-ancianos-amante-de-los-perros-y-los-gatos-y-las-tortugas-y-los-pajaros
https://www.fundacion-affinity.org/perros-gatos-y-personas/animales-que-curan/perros-en-residencias-de-ancianos
https://www.muyinteresante.es/salud/articulo/7-beneficios-de-tener-mascota-para-tu-salud-mental-961460364104

Altres articles

dormir
Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

Dormir de forma más saludable

Los humanos pasan alrededor de un tercio de sus vidas durmiendo. El sueño cumple funciones esenciales para la preservación de la salud y del rendimiento.

Hàbits saludables
Equip de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona

El càstig de Zeus

Segons el mite grec, Pandora va ser la responsable d’obrir la caixa que contenia tots els mals i desgràcies i de repartir-los pel món: la